Linda Bais

Fotocursussen in Utrecht en workshops fotografie bij Fotolokatie

Fotolokatie: inspirerende fotolocatie en cursussen fotografie in Utrecht

“De maker is degene die de camera met hersens en gevoel moet bezielen”


Fotolokatie bestaat 10 jaar en biedt sinds 2007 fotocursussen en workshops fotografie in Utrecht. Fotolokatie is opgericht door docent fotografie en autonoom fotograaf Linda Bais. Linda Bais heeft een eerstegraads kunstdocentenbevoegdheid. Naast jarenlange ervaring als docent fotografie en vanaf 2015 lesgevend op de Fotoacademie in Amsterdam geeft zij lezingen en wordt ze gevraagd als fotobespreker en jurylid bij fotowedstrijden.

Het hele jaar door zijn er fotocursussen en fotoworkshops van beginners tot gevorderd niveau. Typerend voor Fotolokatie is dat er aan kleine groepen wordt lesgegeven waardoor er voor iedere cursist veel persoonlijke aandacht is.

Basiscursussen fotografie en vervolgcursussen

Fotolokatie kenmerkt zich door de hoge kwaliteit van de fotocursussen en fotoworkshops. In de fotocursussen op basisniveau (Basis 1 en/of Basis 2) leer je je digitale camera op de handmatige instellingen te gebruiken en de kwaliteit van je foto’s te verbeteren. De vervolgcursussen fotografie bieden je de mogelijkheid om je zowel cameratechnisch als inhoudelijk verder te ontwikkelen. De vervolgcursussen zijn er op niveau 1 en 2, waarbij de cursus Zone V (niveau 2) samen met Marcel Muller wordt gegeven. In de specialistische cursus ‘autonome fotografie’ wordt fotografie benaderd en onderzocht als vorm van vrije kunstuiting. De foto-bespreekavonden is bedoeld voor gevorderde cursisten en (semi)professionele fotografen. Zij kunnen het hele jaar door terecht voor feedback op eigen werk en, indien gewenst, werken met thema-opdrachten van Fotolokatie.

top

Workshops fotografie in Utrecht en op locatie

Bij Fotolokatie kun je vier verschillende workshops dagworkshops fotografie volgen. In elke workshop kun je rekenen op veel persoonlijke begeleiding. Er zijn workshops voor beginners en voor gevorderden. Je fotografeert zowel binnen als buiten op locatie. Voor bedrijven is het mogelijk een workshop op maat aan te vragen. Bedrijven die eerder een workshop bij Fotolokatie volgden waren PAU (Groningen), OPTA (Den Haag) en de Nederlandse Defensie Academie (KMA).

top

Cursus fotografiegeschiedenis

Fotolokatie biedt een cursus fotohistorie aan sinds 2016 in Utrecht i.s.m. HetFotoAtelier. Van de uitvinders Daguerre, Fox-Talbot en Niepce, via diverse stromingen en stijlen tot aan de hedendaagse fotografie. Kijk voor de data van het cursusprogramma van Van Pigment tot Pixel bij cursus fotohistorie.

Visie Fotolokatie

Als cursist bij Fotolokatie leer je allereerst de basistechniek van de digitale fotografie. Maar, niet alleen wat er technisch voor nodig is om goed belichte, sfeervolle foto's te maken, ook hoe een foto interessanter wordt met behulp van beeldende vormgevingsaspecten. Als je je serieus wilt oriënteren op de fotografie en er daarna mee verder zou willen – als serieuze hobby of eventueel in de beroepssfeer – leer je wat de betekenis kan zijn van jouw foto's in de vervolgcursussen van Fotolokatie. Fotografie is veel meer dan een medium om alleen collectieve en persoonlijke herinneringen of feiten mee vast te leggen; je kunt er je gevoel en ideeën over de wereld in kwijt en dit delen met anderen, zonder dat het meteen hoogdrempelig hoeft te zijn. Begrip van fotografie ontstaat echter alleen als je de tijd en aandacht hebt om een (lang of kort) fotografisch leerproces in te gaan.

Uitgebreide besprekingen van jouw foto's in alle lessen leren je om jouw eigen manier van fotograferen beter te begrijpen en te plaatsen. Fotografie kan voor iedereen een ontdekkingreis worden naar de rijkdom van de waarneming.

Over Fotografie

Binnen onze maatschappij waarin het beeld als communicatiemiddel steeds meer invloed krijgt, is fotografie de laatste jaren enorm populair geworden. Foto's hebben een magische invloed en aantrekkingskracht, in de media en in de privésfeer. Steeds meer mensen beoefenen fotografie als serieuze hobby of schieten als het even kan beelden met hun mobiele telefoon. Omdat fotografie als beeldend communicatiemiddel steeds belangrijker wordt, is het essentieel om taal en het effect van het beeld beter te leren begrijpen. Fotografie is een invloedrijk medium, een vorm om gedachten van de kijker te prikkelen, te ontroeren, te verbazen, te manipuleren en te informeren. Doorzie de fotografie!